Onder de vele alternatieve verwarmingssystemen voor gas en olie, zijn er nu ketels die op natuurlijke brandstof werken. Pelletketels worden steeds populairder omwille van hun rendement en hun laag energieverbruik. Pelletketels, die worden gevoed met houtafval, zijn een van deze nieuwe milieuvriendelijke ketels. In deze korte gids zullen we proberen uit te leggen hoe pelletketels werken, welke voordelen ze kunnen bieden en wat de prijs is.
Pelletketels en pelletkachels: wat zijn de verschillen?
Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen "pelletketels" en "pelletkachels". In feite zijn het beide verwarmingstoestellen die dezelfde soort brandstof gebruiken, alleen wordt de pelletketel ook gebruikt voor de productie van warm water, in tegenstelling tot de pelletkachel die alleen voor verwarming geschikt is.
De pelletkachel, die in tegenstelling tot de pelletketel een regelmatig onderhoud vereist, is ideaal voor kleine ruimtes en kan worden gebruikt voor bijverwarming. Pelletketels zijn geschikten voor grotere huizen waar de opslag van brandstof geen probleem is.
Wenst u meer informatie over pelletketels of wenst u een deskundige offerte voor uw installatiewerkzaamheden? Doe een beroep op de professionele verwarmingsinstallateurs van het Batibouw +-netwerk! Door eenvoudigweg een online formulier in te vullen, kunt u snel tot 5 gratis en vrijblijvende offertes ontvangen voor de installatie van uw pelletketel.
Pelletketels: principe en werking
Pelletketels zijn verwarmingssystemen die een milieuvriendelijk materiaal uit de houtverwerking als brandstof gebruiken. Pellets zijn een brandstof in de vorm van kleine, cilindervormige, gedroogde en geperste snippers. Pellets behoren tot de milieuvriendelijke plantaardige brandstoffen en zijn een licht en zuinig materiaal.
De werking van een pelletketel is in wezen dezelfde als die van elke andere biomassaketel, behalve dat in dit geval alleen pellets, hout of beide brandstoffen worden gebruikt, afhankelijk van het model.
In het algemeen bestaat een pelletketel uit:
- een elektronisch of displaypaneel voor ontsteking, temperatuurinstelling en andere functies
- een tank waarin de pellets worden geladen
- een systeem voor de opvang en het vervoer van de biobrandstof in de branders of de kamer
- een verbrandingskamer waar de eigenlijke verbranding plaatsvindt
- verwarmingselementen aangesloten op de brander waarbinnen het water circuleert
- een reservoir voor het verzamelen van as en verbrandingsafval
De verwarmingsketel bestaat uit een verbrandingskamer waar de pellets worden verbrand en een elektronische regeleenheid die de werking regelt. De verbranding van de pellets produceert thermische energie die wordt gebruikt voor de productie van sanitair warm water.
De werking van een pelletketel is bij alle modellen nagenoeg gelijk: de pellet wordt uit het reservoir gehaald en door een vijzel of zuigsysteem in de verbrandingskamer geduwd die verbonden is met de spiralen, waarbinnen water circuleert dat vervolgens naar het centrale verwarmingssysteem wordt geleid om te worden verwarmd door straling en convectie.
Zoals de meeste moderne verwarmingsketels kan hij ook worden gecombineerd met andere hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie. Een pelletketel kan ook gecombineerd of bivalent zijn, naargelang hij uitsluitend op pellets of zelfs op hout werkt.
Wat zijn de verschillende soorten pelletketels?
Er zijn drie soorten pelletketels op de markt:
- Conventionele pelletketels: dit type pelletketel komt het meest voor en is het voordeligst in prijs. Met een geschatte energie-efficiëntie van 90% kunnen deze ketels verschillende manieren gebruiken om de brandstof naar de verbrandingskamer te leiden en te transporteren. Ofwel worden de pellets die zich in de nabijheid bevinden door een roterende buis en schroef naar de verbrandingskamer gevoerd, ofwel worden de pellets die enkele meters verderop kunnen worden opgeslagen door kanalen getransporteerd met behulp van een aanzuigprocédé.
- Condenserende pelletketels: bij dit type ketel wordt ook de restwarmte in de rookgassen benut. Condensatieketels benutten dus bijna volledig de warmtewaarde van de pellets die zich in de rookgassen bevinden.
- Pelletketels in silo's: maken een totale autonomie mogelijk, aangezien de ketel is aangesloten op een opslagsilo die op een droge plaats op enkele meters van de verbrandingskamer kan worden geïnstalleerd.
Voor- en nadelen van pelletketels:
Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een pelletverwarmingssysteem, maar het basisvoordeel en het doorslaggevende element bij de aankoop van dit systeem ligt precies in de gebruikte brandstof: pellets.
Andere voordelen van de pelletketel zijn:
- Een hoog rendement en een superieure verbrandingswaarde: hij is zeer efficiënt, kan dus optimaal de oude olie- of gasketel vervangen en kan dankzij een silo een autonomie tot meerdere weken hebben. In feite is hij ook zeer goed voor het leveren van centrale verwarming voor appartementen
- Zuiniger dan een traditioneel verwarmingssysteem: pellets kosten minder dan methaan. Hoewel de prijs van pellets per kilo de laatste jaren is gestegen, zijn pellets nog steeds voordeliger dan traditionele brandstoffen
- Mogelijkheid om het toestel te automatiseren: de nieuwe pelletketels zijn uitgerust met een afstandsbediening of kunnen op het internet worden aangesloten en dus rechtstreeks via een smartphone worden bediend.
- Gebruiksgemak: de ketel is vrij eenvoudig in gebruik, om nog maar te zwijgen van het gemak van de pellets in zakken, waardoor u ze vrij eenvoudig kunt bewaren.
Zoals u ziet, zijn er veel voordelen, maar laten we eens kijken wat de nadelen van dit type biomassaketel zijn:
- Noodzaak aan basisonderhoud van de ketel: zoals elke biomassaketel vereist de pelletketel enig onderhoud. Hoewel het onderhoud niet erg veeleisend is, is het noodzakelijk de branders schoon te houden, ze leeg te maken en regelmatige jaarlijkse controles uit te voeren.
- Verwarmingsketel neemt ruimte in: vergeleken met een traditionele condensatieketel op gas zijn de afmetingen van de pelletketel zeer groot en neemt hij dus meer ruimte in, vooral als hij is uitgerust met een trechter voor het automatisch vullen van de pellets. In tegenstelling tot pelletkachels, die meestal binnen in huis worden geïnstalleerd, worden pelletketels geïnstalleerd in buitenruimten of in technische ruimten die zich aan de rand van het huis of buiten bevinden, zodat met dit aspect rekening moet worden gehouden wat beperkend kan zijn als u te weinig ruimte hebt.
- Noodzaak van een rookkanaal: dit type ketel moet een afzonderlijk rookkanaal hebben, aangezien het een stalen rookkanaal met dubbele kamer vereist. Indien uw systeem echter een gemetseld rookkanaal heeft, volstaat het de pijp in de bestaande afvoer te steken.
Wat is de prijs van een pelletketel?
Als u wilt weten hoeveel een pelletketel kost, moet u eerst weten dat er verschillende soorten pelletketels zijn waarvan de prijzen variëren naar gelang van verschillende criteria. De prijs van een pelletketel in België verschilt volgens het gekozen model, de grootte en het vermogen van het toestel.
In het algemeen kan worden gesteld dat de prijzen voor een pellet- of condensatieketel van hoge kwaliteit variëren van 8.000 tot 15.000 euro, terwijl siloketels gemiddeld tussen 800 en 2.600 euro kosten.
Pelletketels zijn duurder dan traditionele gasketels. Men mag echter niet vergeten dat dit prijsverschil zich na verloop van tijd zal terugbetalen door de besparingen op de vroegere prijs van de gebruikte brandstof.
Pelletketels: premies in België
De installatie van een pelletketel geeft recht op een energiepremie in het Waalse Gewest. De toekenning van deze premie is afhankelijk van een voorafgaande controle. Om de gezinnen ertoe aan te zetten over te schakelen op een milieuvriendelijkere verwarmingsbron, biedt het gewest premies aan die wel aan specifieke voorwaarden onderworpen zijn. Deze premie varieert naar gelang van uw inkomen, de ouderdom van uw woning en de omvang van de uit te voeren werkzaamheden. De premies gelden echter alleen voor woningen die ten minste 20 jaar oud zijn. In Wallonië wordt een premie van 250 tot 1.500 euro toegekend voor de installatie van een pelletketel, die kan worden verhoogd in geval van een laag inkomen.
In het Vlaamse Gewest is ook een premie voorzien voor de installatie van een pelletketel voor de bevoorrading van de centrale verwarmingsinstallatie in woningen die ouder zijn dan 30 jaar, mits de uitvoering van een voorafgaande audit door een erkende instantie.
In Brussel is er geen premie voor de installatie van een pelletketel. Er zijn echter nog andere subsidies om het gebruik van een ecologisch verwarmingssysteem aan te moedigen. Voor meer informatie over de verschillende beschikbare subsidies kunt u terecht op de website van Leefmilieu Brussel.
Onze verbintenissen
- 01. Netwerk van vakmannen overal in België
- 02. Snel offertes op maat van uw behoeften
- 03. Customer team staat voor u klaar
Professionals actief op internet in België en Luxemburg
Professionelen
Ben je op zoek
naar nieuwe klanten
Word lid van ons netwerk
van professionals