Een waterverzachter heeft als doel water zachter te maken, te zuiveren en kalksteenvorming te voorkomen. Calcium en magnesium in kalk kunnen uw huid, kleding, de leidingen in uw huis of uw apparaten aantasten. Er bestaan verschillende types waterontharders die geschikt zijn voor het bevredigen van verschillende behoeften.
Wij bieden u een overzicht van al uw mogelijkheden en brengen u in contact met de professionals die het meest optimale apparaat bij u komen installeren. Vul het formulier hieronder in en ontvang gratis tot 5 offertes voor uw waterverzachter.
Verkrijg gratis offertes In een klik!
Zacht of hard water, waar zit het probleem?
Om na te gaan of de installatie van een waterontharder nodig is, moet u eerst de problemen kennen die verband houden met zogenaamd hard of zacht water.
We onderscheiden zacht van hard water aan de hand van hun hardheid, dat wordt uitgedrukt in Franse graden (°F) – niet te verwarren met Fahrenheit (F°). We spreken over zacht water als de hardheid minder is dan 15°F, en ‘hard’ als de hardheid hoger is dan 25°F.
Om te weten of u te maken heeft met hard water, raadpleegt u best uw waterfactuur. U kan hierover ook altijd meer informatie krijgen via uw gemeentehuis.
Hoe groter de waterhardheid, hoe geconcentreerder de kalk en hoe sneller uw leidingen kunnen verstoppen. Als het in contact komt met uw huid, kunnen er lichte irritaties ontstaan. Uw was kan hierdoor ook aangetast worden en stijver worden, u zal meer producten nodig hebben aangezien het minder zal schuimen.
Waterontharder met CO2
Door CO2 toe te voegen aan uw stromend water zullen de aanwezige mineralen omgezet worden in bicarbonaat. Kalkproblemen worden bestreden en dat allemaal terwijl u de voedingselementen in water behoudt.
Waterverzachter met hars
Dit is het meest gebruikte apparaat. Het is gebaseerd op een chemisch proces met harskorrels. Deze korrels, die natrium afgeven, halen magnesium en calcium uit het gedistribueerde water.
De korreltjes moeten regelmatig opnieuw ‘opgeladen’ worden met natriumionen en gespoeld worden (het is aangeraden om de capaciteit van uw ontharder te kiezen op basis van uw waterverbruik en dat op zo’n manier dat de korreltjes ten minste om de vier dagen schoongemaakt moeten worden). Vaak zal de installatie automatisch deze deeltjes schoonmaken, dat gebeurd door ze een bad van zoutwater te geven. Nadien zal alles terug werken zoals voordien en zal het apparaat het waterzuiveringsproces verderzetten.
Het water dat gebruikt werd in dit laatste proces, moet worden weggevoerd via de riolen. Zorg er dus voor dat uw verzachter gekoppeld is aan een afvoerkanaal.
Het apparaat wordt vooral aangeraden voor uw circuit van warm water, aangezien het een temperatuur hoger dan 60°C vraagt om kalkaanslag te voorkomen.
Als u ervoor kiest om een klassieke ontharder met harskorreltjes te installeren, dan raden wij u aan om deze te koppelen aan de buizen van uw sanitair en eventueel van uw was- of vaatmachine. Dat zijn namelijk circuits die het gebruik van warm water vereisen. We raden af om het aan te sluiten op het voedingscircuit met het oog op het behouden van de voordelen van hard water en zo de natuurlijke mineralen voluit te gebruiken.
Een diagnose maken
Wilt u graag meer weten over de voor- en nadelen van waterverzachters? Lees dan alvast ons artikel hierover.
Heeft u kalkproblemen? Of irritaties na het douchen aan uw huid? Zijn uw leidingen al aangetast? Dan is het dringend tijd geworden om een beroep te doen op een van onze experts.
Onze verbintenissen
- 01. Netwerk van vakmannen overal in België
- 02. Snel offertes op maat van uw behoeften
- 03. Customer team staat voor u klaar
Professionals actief op internet in België en Luxemburg
In deze categorie
Professionelen
Ben je op zoek
naar nieuwe klanten
Word lid van ons netwerk
van professionals