Verwarmen met een hernieuwbare brandstof zoals hout is ideaal om in te gaan tegen de milieu- en economische beperkingen die de afgelopen jaren steeds groter zijn geworden. Hout, met een lage CO2-uitstoot, ecologisch en hoog thermisch rendement, kan warmte naar uw huis brengen en het water in één klap verwarmen. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen houtketels en houtkachels? Hoe werken houtketels? Hoeveel kosten ze en wat zijn de premies voor het plaatsen van een houtketel in Wallonië, Vlaanderen en Brussel? Antwoord in dit artikel.

Houtketels en houtkachel, wat zijn de verschillen?

Omdat hout een hernieuwbare, minder vervuilende en zuinigere brandstof is, vormt het een uitstekend alternatief voor gasketels. Als u zich ertoe verbindt om over te schakelen naar een houtverwarmingssysteem, heeft u de keuze tussen twee soorten houtverwarming, afhankelijk van de oppervlakte van uw huis: houtkachels en houtketels.

Terwijl houtketels worden gebruikt om het centrale verwarmingsnetwerk te voeden en warm water te produceren, zijn houtkachels, die meestal worden gebruikt om een deel van het huis te verwarmen, een uitstekend type hulpverwarming voor een ander gas- of olieverwarmingssysteem, dit is om nog maar te zwijgen van het esthetische voordeel dat ze bieden aan de kamer waar ze aan verbonden zijn. Met een efficiëntie variërend van 75 tot 90%, afhankelijk van hun vermogen en het niveau van thermische isolatie van het huis, eenvoudig en niet erg beperkend om te installeren, zijn ze een uitstekende manier om kleine ruimtes te verwarmen. Om een houtkachel te laten installeren, is het meestal voldoende om voldoende ruimte te laten voor het plaatsen van brandstofopslag en voor het rookgasafvoerkanaal. 

Sommige houtkachels zijn ook verkrijgbaar in de thermokachel variant, hydraulische kachel ook wel "ketelkachels" genoemd zijn aangesloten op tanks voor waterverwarming, zowel voor verwarming als warm water voor huishoudelijk gebruik. Kachels zijn esthetisch aantrekkelijker en kunnen daarom dienen als meubels die in de woonkamer of eetkamer moeten worden geplaatst, terwijl houtketels meestal worden gebruikt om grote structuren te verwarmen en een stookruimte vereisen die aan hen is gewijd.

Om het samen te vatten kunnen sommige soorten kachels en alle houtketels worden aangesloten op het bestaande centrale verwarmingssysteem en kunnen daarom warm water produceren en het hele huis verwarmen, niet alleen de kamer waarin ze zich bevinden. 

GRATIS OFFERTES HOUTKETEL

Het installeren van een houtkachel aangesloten op de centrale verwarming of het installeren van een houtketel vereist het reserveren van groote ruimte aan tanks, brandstofopslag en ketel en vooral om werkzaamheden uit te voeren. Alleen door contact op te nemen met een professional is het mogelijk om te begrijpen welk type kachel en houtketel het meest geschikt is voor uw huis en het werk te evalueren dat nodig is om het bestaande systeem aan te passen.

Wilt u meer informatie over houtketels, houtkachels of uw installatiewerk laten inschatten door een expert? Doe een beroep op de professionele verwarmingsmonteurs van het Batibouw+ netwerk! Door simpelweg een online formulier in te vullen, ontvangt u snel tot 5 gratis en vrijblijvende offertes voor de installatie van uw houtketel.

Houtketels: principe en werking

De houtketel is een verwarmingssysteem dat hout uitsluitend gebruikt als brandstof om warmte te produceren. Er zijn handmatig geladen houtketels en pellet- of platen.  Er zijn ook gemengde modellen van houtketels die twee brandstoffen combineren: hout en pellets.

In elke houtketel vinden we over het algemeen dezelfde componenten namelijk:

  • Een bagageruimte: dat is het deel dat de gebruikte brandstof, hout, houtsnippers, pellets moet bevatten
  • Een verbrandingskamer: waar houtverbranding plaatsvindt 
  • Een tochtventilator die het rendement van de ketel en de diepgang optimaliseert 
  • Een lambdasonde: waardoor het verbrandingsproces door de gebruiker kan worden geregeld volgens zijn eigen verwarmingsbehoeften. Het zorgt voor de continuïteit van de werking van de ketel via een elektronisch besturingssysteem dat wordt beheerd door een microprocessor en een sensor 
  • Een rookgasafzuiger die zorgt voor een veilige werking van de houtketel en het ontsnappen van dampen voorkomt

Het algemene werkingsprincipe van een houtketel is hetzelfde als dat van elke gasketel: dankzij een warmtewisselaar wordt de thermische energie die door verbranding wordt geproduceerd, overgedragen aan het water en vervolgens via het centrale verwarmingssysteem door de woning verdeeld. Dit type houtketel vermindert dus het verbruik of elimineert het gebruik van elektrische boilers volledig.

Omgekeerde vlamketels behoren tot de meest voorkomende en efficiënte houtketels voor het verwarmen van gebouwen. Deze ketels hebben de bijzonderheid dat er een verbrandingskamer onder het houten laadcompartiment is geplaatst. Op deze manier branden de boomstammen niet tegelijkertijd in het compartiment, maar dalen ze in de buurt van de branders, om een geleidelijke en gecontroleerde verbranding te verkrijgen.

Wat zijn de verschillende soorten houtketels?

De twee belangrijkste soorten houtketels, die met hetzelfde verbrandingsproces werken als conventionele ketels, verschillen van de ontwikkeling van de vlam en het gebruik van brandstof. 

Onder de houtketels onderscheiden we:

  1. De meest voorkomende houtketel met geforceerde trek wordt gekenmerkt door een vlam die naar beneden groeit in plaats van naar boven om de warmteafgifte en trek te optimaliseren. Omgekeerde vlamhoutketels kunnen van het vacuumtype zijn (met een ventilator achter de basis van de rookuitlaat) of van het geblazen type (met een ventilator aan de voorkant van de basis). Dit type ketel heeft het voordeel dat het zelfs natte en droge houtblokken kan verbranden, waardoor altijd een optimaal thermisch rendement wordt gegarandeerd. Het hout wordt constant voorgedroogd door middel van een geïntegreerde stofzuiger voordat de verbranding wordt gestart, waardoor het rendement kan worden verhoogd.
  2. De houtketel met axiale vlam of normale diepgang, zonder interne ventilator. De axiale vlamketel heeft de verbrandingsvlam in het achterste deel van de ketel waardoor deze op een natuurlijke manier met normale trek naar boven kan groeien. De brandstof kan van bovenaf worden geladen en dankzij de intrinsieke eigenschappen van de werking ervan, maakt dit type ketel het gebruik van verschillende maten houtsnippers, zaagsel, spaanders, briketten en hout mogelijk, ongeacht hun droogniveau. De dampen worden aangezogen door een geventileerd afzuigsysteem en overgebracht naar de verbrandingskamer aan de zijkant van het systeem. Dit type houtketel maakt gebruik van de warmte van de dampen om het om te zetten in een warmtebron. Deze houtketeloplossing is ideaal voor wie wil kiezen voor een eco-duurzame keuze.

Over het algemeen worden houtketels gemaakt van staal, gietijzer of speciale varianten van staal door een verglazingsproces. Houtketels voor residentieel gebruik hebben over het algemeen een vermogen variërend van minimaal 20 kW tot maximaal 50 kW.

GRATIS OFFERTES HOUTKETEL

Voor- en nadelen van houtketels

Houtketels maken deel uit van de centrale verwarmingssystemen en maken het mogelijk om verwarming in alle kamers van het huis te verkrijgen met een homogene diffusie van warmte, evenals om warm water te produceren en het gebruik van elektrische boiler volledig te elimineren.

De voordelen van houtketels zijn talrijk:

  • De brandstof, hout, is goedkoper, milieuvriendelijk en heeft een hoger thermisch rendement 
  • Dit type ketel is niet afhankelijk van elektriciteit en bij afwezigheid ervan blijft het systeem de lucht en het water in totale autonomie verwarmen 
  • De ketel heeft een ontstekingsbesturingssysteem en een geïntegreerd veiligheidssysteem
  • Houtverwarmingssysteem vermindert energieverlies
  • Het verbrandingsproces vermindert het houtverbruik 
  • Dit type ketel voorkomt plotselinge temperatuursveranderingen door te besparen op energieverbruik

De nadelen van de houtketel:

  • De kosten van de houtketel zijn hoog 
  • Het is noodzakelijk om een rookkanaal, een open expansievat en aansluiting op radiatoren via de energiecentrale te installeren

In ieder geval wordt de aankoopprijs van een houtketel in de loop van de tijd afgeschreven dankzij de prijs van hout en de besparingen op de prijs van elektriciteit.

Wat is de prijs van een houtketel

De prijs van een houten ketel is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst het type apparaat en de ingebouwde technologie. Hoe efficiënter uw houtketel is, hoe hoger de aanschafprijs zal zijn. De prijsklasse voor een houtketel is zeer breed, van €7000 tot ruim €20.000.

De kosten van een houtketel kunnen ook worden beïnvloed door het rendement en het werk dat nodig is om de ketel te installeren en aan te sluiten. De kanalen zijn allemaal verschillend: sommige vereisen de installatie van bochtverbindinsstukken en vereisen meer materiaal en werktijd.

Ten slotte hangt de prijs van een houtketel af van de gebruikte brandstofcategorie, d.w.z. conventioneel hout, pellets of versnipperd hout, en de automatische of handmatige bediening ervan. Uiteraard moet er rekening worden gehouden met het comfort van het gebruik. 

Houtketels: premies in België

In Wallonië zijn "energiepremies" ingevoerd om inwoners aan te moedigen over te schakelen op minder vervuilende energie en hun energieverbruik te verminderen. Deze premies betreffen de installatie van warmtepompen voor sanitair warm water, warmtepompen voor verwarming of warmtekrachtkoppeling en biomassaketels in woningen ouder dan 20 jaar.

De toekenning van premies voor de verandering van verwarmingssysteem in Wallonië wordt onderworpen aan een voorafgaande audit en geëvalueerd op basis van het gezinsinkomen, de grootte van de woning en de omvang van de uit te voeren werken.

In Vlaanderen worden ook renovatiepremies toegekend voor de installatie van houtketels in woningen van meer dan 30 jaar geleden. Deze premies, die verschillen naar gelang van het soort werk dat moet worden uitgevoerd en het type systeem dat moet worden geïnstalleerd, moeten worden aangevraagd bij de netwerkbeheerder en zijn onderworpen aan bepaalde voorwaarden, zoals een prijsplafond voor de hoeveelheid werk, het type houtketels, het houden van een audit en een installatie uitgevoerd door een erkende vennootschap of onderneming. 

In Brussel zijn er geen premies voor de installatie van een houtketel.

GRATIS OFFERTES HOUTKETEL

Onze verbintenissen

  • 01. Netwerk van vakmannen overal in België
  • 02. Snel offertes op maat van uw behoeften
  • 03. Customer team staat voor u klaar

Professionals actief op internet in België en Luxemburg

Batibouw+ - Professionelen

Professionelen

Ben je op zoek
naar nieuwe klanten

Word lid van ons netwerk
van professionals

Register

Batibouw+ wordt door haar gebruikers beoordeeld met 4,5/5!

Batibouw+ - Témoignages
Gemiddelde score : 4,4
Gebaseerd op : 10 recensie(s)
10 berichten
Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer.
Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Cookies worden ook gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen. Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.
Cookie-instelling bewerken