De afvoer van het door u gebruikte water gaat in principe langs het riool en een zuiveringsstation. Wanneer er in uw streek geen zuiveringsstation aanwezig is, dan zult u een septische put moeten laten installeren.
Er is een nieuwe standaard voor de behandeling van afvalwater: de septische put voor alle soorten water. Al het afvalwater van uw huis (en niet alleen van het toilet) kan nu in dezelfde septische put behandeld worden..
Waarom dit soort septische put?
Klassieke septische putten zijn specifiek gebouwd voor de afvoer van sanitair water (toiletten). De septische put voor alle water heeft het voordeel om al het afvalwater, dus ook huishoudelijk water (douche, lavabos, vaatwas...), af te voeren.
Sinds 2003 moet in Wallonië elke nieuwe installatie een moderne septische put voor alle soorten water van minstens 3000L en een vetafscheider van minstens 500L bevatten.
Hoe werkt het?
Het gebruikte water wordt via buizen uit het huis weggevoerd naar de septische put. De fecaliën en andere vuil doorlopen de septische put om daar omgezet te worden naar vloeistoffen en daarna wordt het restwater geloosd.
- Verzameling van het gebruikte water. Het vaste afval zinkt naar de bodem en vormt daar een dikke sliblaag., om zo wat men slijk noemt, te vormen. Het lichtere afval zal naar boven stijgen en een korst vormen, wat men de hoed noemt.
- De vertering begint: natuurlijke bacteriën die aanwezig zijn in het water zullen het afval vloeibaar maken.
- Afstoting van het gas tijdens de vertering. Hiervoor moet een afvoer voorzien worden. Vaak bevindt die zich op het dak. Een tweede opening is nodig om de nodige lucht voor ventilatie binnen te krijgen.
- Het behandelde, maar nog steeds vervuilde, water wordt na 1 à 3 dagen behandeling afgestoten.
- De vloeistof die er uiteindelijk uit komt, is nog steeds vervuild en moet behandeld worden. We laten het dan door een filter, een afvoerput of een zuiveringsstation vloeien.
Hoe kiest men een septische put?
De capaciteit van de tank
Deze tabel zal u helpen bij het bepalen van de nodige capaciteit in functie van het aantal leden in uw woning:
Gebruikers | Capaciteit van tank |
1 | 600-650L |
2 | 1200-1300L |
3 | 1800-1950L |
4 | 2400-2600L |
5 | 3000-3250L |
Beton is zwaarder en vereist een hefwerktuig. Het is wel goedkoper dan PVC, dat vaak versterkt moet worden met ribben om de druk van de grond beter te kunnen verdragen. Tip: de vierkante septische putten passen door de deur en zullen dus ook gemakkelijker zijn om te verplaatsen. Plaatsing, onderhoud en het legen van uw septische put |
Voor de plaatsing is het beter om een beroep te doen op expert om de compositie van uw bodem na te kijken. Die moet voldoende doordringbaar zijn om de behandeling door te laten gaan, maar niet te doordringbaar. Dat zou de grondwaterspiegel kunnen vervuilen.
U kunt uw septische put ook zelf plaatsen, maar het is veiliger om en expert in grondwerken op te bellen omdat uw septische put op een voetstuk (bestaande uit gestabiliseerd zand) moet rusten.
Het is ook belangrijk dat de put niet te ver verwijderd is van het huis, om zo te voorkomen dat de buizen al te snel verstoppen.
Een loodgieter moet uw septisch minstens eenmaal per 3 jaar legen, en zeker wanneer de ruimte tussen de bodem en de buis naar het tweede compartiment voor 2/3 gevuld is. Het is wel belangrijk om zeker 20% van het slib te laten zitten om de vertering te bevorderen.
Voor de aankoop, plaatsing of het legen van een septische put kunt u professionals vinden door een aanvraag in te dienen op BATIBOUW+. Zo krijgt u tot 5 gratis prijsoffertes.
Onze verbintenissen
- 01. Netwerk van vakmannen overal in België
- 02. Snel offertes op maat van uw behoeften
- 03. Customer team staat voor u klaar
Professionals actief op internet in België en Luxemburg
Professionelen
Ben je op zoek
naar nieuwe klanten
Word lid van ons netwerk
van professionals