Overweegt u uw huis in België aan te bouwen? Een aanbouw van 20 m² zou wel eens de ideale oplossing kunnen zijn om die extra ruimte te krijgen waar u van droomt. Maar voordat u begint, is het essentieel om de kosten die bij een dergelijk project horen goed te begrijpen. 

In dit artikel gaan we in detail in op de prijs van een aanbouw van 20 m² in België, waarbij we de verschillende factoren die de kosten beïnvloeden, de mogelijke soorten aanbouwen en tips om uw budget te optimaliseren, behandelen.

De factoren die de kosten van een aanbouw m² beïnvloeden

De kosten van een aanbouw van 20 m² kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn de belangrijkste elementen om rekening mee te houden:

1. Het type aanbouw

Het type aanbouw dat u kiest, heeft een grote invloed op de totale kosten. Er zijn voornamelijk drie soorten aanbouwen:

 • Zijdelingse aanbouw: Dit is de toevoeging van een nieuwe kamer naast de bestaande structuur. Dit type aanbouw wordt vaak gekozen om een keuken, woonkamer of extra slaapkamer te vergroten. De kosten kunnen variëren afhankelijk van de grootte van de aanbouw en de gebruikte materialen.
 • Verhoging: Het toevoegen van een extra verdieping aan uw huis. Deze optie is ideaal als uw terrein geen zijdelingse aanbouw toelaat. Het vereist echter vaak versterkingswerkzaamheden aan de bestaande structuur, wat de kosten kan verhogen.
 • Kelder aanbouw: Het creëren van een bewoonbare ruimte onder uw huidige huis. Deze optie is complexer en duurder vanwege de benodigde graaf- en funderingswerkzaamheden, maar het stelt u in staat om de ruimte te maximaliseren zonder het terrein aan te tasten.

2. De gebruikte materialen

De keuze van materialen kan ook de kosten van de aanbouw per vierkante meter beïnvloeden. Bijvoorbeeld:

 • Hout: Hout wordt vaak gebruikt vanwege de snelle implementatie en de warme uitstraling. Het is over het algemeen goedkoper dan beton of baksteen, maar vereist regelmatig onderhoud om de duurzaamheid te behouden.
 • Baksteen: Baksteen biedt een goede thermische isolatie en duurzaamheid. Het wordt vaak gekozen voor aanbouwen die harmonieus moeten integreren met het bestaande gebouw.
 • Beton: Beton is robuust en duurzaam, maar kan duurder zijn en zwaarder werk vereisen. Het wordt vaak gebruikt voor aanbouwen die een sterke structuur vereisen.
 • Glas en staal: Deze materialen worden gekozen voor moderne en design aanbouwen. Hoewel ze esthetisch zeer aangenaam zijn, zijn ze over het algemeen duurder en kunnen specifieke bouwtechnieken vereisen.

Welke materialen u ook kiest voor de aanbouw van uw huis in België, aarzel niet om contact op te nemen met gespecialiseerde bedrijven in aanbouwwerkzaamheden, aanbouw of verhoging in België. Vul ons online formulier in en ontvang meerdere gratis offertes van de beste professionals in uw regio.

Vraag uw gratis offertes aan

3. De complexiteit van de werkzaamheden

De complexiteit van de bouwplaats, inclusief funderingswerkzaamheden, toegang tot de site en noodzakelijke structurele wijzigingen, kan de kosten van de aanbouw per m² verhogen. Hoe complexer het project, hoe meer gespecialiseerde arbeid en tijd nodig is, wat zich vertaalt in de uiteindelijke kosten.

 • Toegang tot de site: Als uw huis moeilijk bereikbaar is, kan dit de levering van materialen en de verplaatsing van arbeiders bemoeilijken, wat de kosten verhoogt.
 • Funderingswerkzaamheden: Een aanbouw vereist vaak stevige funderingen om het nieuwe gewicht te dragen. Funderingswerkzaamheden kunnen kostbaar zijn, vooral als de grond instabiel is of speciale voorbereidingen vereist.
 • Structurele wijzigingen: Sommige aanbouwen vereisen wijzigingen aan de bestaande structuur van het huis, zoals het versterken van dragende muren of het verplaatsen van water- en elektriciteitsleidingen.

4. Arbeidskosten

Arbeidskosten variëren per regio en de beschikbaarheid van gekwalificeerde vakmensen. In België kan het uurtarief van arbeiders de prijs van een aanbouw per m² sterk beïnvloeden. Het inschakelen van ervaren professionals kan de kwaliteit van het werk garanderen, maar tegen een hogere kostprijs.

 • Gekwalificeerde vakmensen: Het inhuren van gekwalificeerde vakmensen kan duurder zijn, maar garandeert kwalitatief hoogstaand werk en perfecte afwerkingen.
 • Uitvoeringstijd: De tijd die nodig is om de aanbouw te realiseren kan ook de kosten beïnvloeden. Langere werkzaamheden vereisen meer arbeid en dus extra kosten.

Prijsraming van een aanbouw van 20 m²

Om u een nauwkeuriger idee te geven van de prijs per vierkante meter, volgt hier een schatting op basis van verschillende soorten aanbouwen en materialen:

 • Houten aanbouw: tussen € 1.200 en € 2.000 per m². Voor een aanbouw van 20 m², reken op tussen € 24.000 en € 40.000.
 • Bakstenen aanbouw: tussen € 1.500 en € 2.500 per m². Dat is een totale kostprijs van € 30.000 tot € 50.000 voor 20 m².
 • Glas- en staalaanbouw: duurder, het kan tussen € 2.000 en € 3.500 per m² kosten, dus € 40.000 tot € 70.000 voor 20 m².

Deze schattingen omvatten de kosten van materialen, arbeid en eventuele funderingswerkzaamheden. Ze kunnen variëren afhankelijk van de regio, de complexiteit van de werkzaamheden en de gekozen afwerkingen.

Aanbouwwerkzaamheden aan huis: administratieve en wettelijke stappen

Voordat u met de werkzaamheden begint, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat u voldoet aan de administratieve en wettelijke vereisten die in België gelden. Hier zijn de stappen die u moet volgen:

1. Aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning

Voor een aanbouwproject van 20 m² is het vaak noodzakelijk om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Deze aanvraag moet worden ingediend bij de gemeente waar het huis gelegen is. De vergunning kan enkele weken tot maanden in beslag nemen, afhankelijk van de complexiteit van het project en de lokale voorschriften.

2. Controle op verplichtingen inzake ruimtelijke ordening

Naast de stedenbouwkundige vergunning moet u mogelijk rekening houden met andere verplichtingen op het gebied van ruimtelijke ordening, zoals de naleving van de plaatselijke bestemmingsplannen, de afstand tot de perceelsgrenzen en eventuele beperkingen inzake hoogte of uitzicht.

3. Betrokkenheid van een architect

Sommige aanbouwprojecten vereisen de tussenkomst van een architect, vooral als structurele wijzigingen aan het huis noodzakelijk zijn. De architect zal helpen bij het ontwerpen van de aanbouw, het indienen van de vergunningsaanvraag en het toezicht houden op de uitvoering van het project.

Door deze stappen nauwgezet te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw aanbouwproject in België zonder problemen verloopt en voldoet aan alle wettelijke vereisten.

Optimaliseer uw budget voor de aanbouw

Hier zijn enkele tips om de kosten van uw aanbouw te beheersen zonder in te boeten aan kwaliteit:

Gratis offerte voor een aanbouw

1. Vergelijk meerdere offertes

Vraag gedetailleerde offertes aan verschillende bedrijven en vergelijk deze zorgvuldig. Neem niet genoegen met de eerste offerte, want de prijzen kunnen van vakman tot vakman verschillen.

 • Details van de offertes: Zorg ervoor dat de offertes alle details van de werkzaamheden, de gebruikte materialen, de arbeidskosten en eventuele bijkomende kosten bevatten.
 • Onderhandeling: Aarzel niet om over de prijzen te onderhandelen en om kortingen of speciale aanbiedingen te vragen.

2. Kies voor voordelige materialen

Het kiezen van hoogwaardige, maar minder kostbare materialen kan de kosten van de aanbouw per vierkante meter verlagen. Bijvoorbeeld, hout is vaak goedkoper dan beton of baksteen en biedt goede thermische prestaties.

 • Alternatieve materialen: Overweeg alternatieve materialen zoals betonblokken of cellenbetonblokken, die een goede prijs-kwaliteitverhouding kunnen bieden.
 • Voordelige afwerkingen: Kies voor voordelige afwerkingen zoals standaard tegels of eenvoudige verf om de kosten te verlagen.

3. Plan de werkzaamheden in het laagseizoen

Bouwbedrijven kunnen aantrekkelijkere tarieven aanbieden in het laagseizoen, wanneer ze minder projecten hebben. Het plannen van de werkzaamheden in deze periode kan dus financieel voordelig zijn.

 • Laagseizoen: Rustige periodes, zoals de herfst en de winter, kunnen gunstig zijn om gereduceerde tarieven te krijgen.
 • Beschikbaarheid van vakmensen: In het laagseizoen zijn vakmensen vaak beter beschikbaar en kunnen ze zich volledig aan uw project wijden.

4. Doe zelf bepaalde afwerkingen

Als u handig bent, kunt u overwegen om bepaalde afwerkingen zelf te doen, zoals schilderen of het leggen van vloerbedekkingen. Dit kan de totale kosten van het project verlagen.

 • Uitvoerbare werkzaamheden: Identificeer de werkzaamheden die u zelf kunt uitvoeren zonder de kwaliteit van de aanbouw in gevaar te brengen.
 • Gerealiseerde besparingen: De besparingen op de afwerkingen kunnen aanzienlijk zijn en bijdragen aan de verlaging van de totale kosten van de aanbouw.

Hoe kiest u een bedrijf voor uw aanbouwproject?

De keuze van het bedrijf dat uw aanbouw zal realiseren, is cruciaal om de kwaliteit van het werk en de naleving van de termijnen te garanderen. Neem niet genoegen met het contacteren van slechts één bedrijf. Neem contact op met meerdere professionals om hun voorstellen, benaderingen en tarieven te vergelijken. Dit stelt u in staat om een weloverwogen keuze te maken op basis van uw prioriteiten en uw budget.

Om uw zoektocht te vergemakkelijken en een optimale keuze te garanderen, raden wij u aan om ons online formulier te gebruiken. Door dit formulier in te vullen, kunt u in contact komen met de beste bouw- en renovatiebedrijven in België, tot 5 gratis en vrijblijvende offertes ontvangen en vergelijken. Dit is een essentiële stap om het succes van uw aanbouwproject te verzekeren, terwijl u uw budget beheert.


Verkrijg gratis offertes In een klik!

Onze verbintenissen

 • 01. Netwerk van vakmannen overal in België
 • 02. Snel offertes op maat van uw behoeften
 • 03. Customer team staat voor u klaar

Professionals actief op internet in België en Luxemburg

Batibouw+ - Professionelen

Professionelen

Ben je op zoek
naar nieuwe klanten

Word lid van ons netwerk
van professionals

Register

Batibouw+ wordt door haar gebruikers beoordeeld met 4,5/5!

Batibouw+ - Témoignages
Gemiddelde score : 4,4
Gebaseerd op : 10 recensie(s)
10 berichten
Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer.
Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Cookies worden ook gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen. Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.
Cookie-instelling bewerken