De laatste jaren schakelen steeds meer gezinnen over op milieuvriendelijkere verwarmingssystemen, die niet alleen het milieu minder belasten, maar ook aanzienlijk besparen op de factuurkosten. 

Van de vele oplossingen die op de markt beschikbaar zijn, is de hybride verwarmingsketel en warmtepomp een van de populairste. Het is een verwarmingssysteem dat verschillende technologieën kan combineren en verschillende energiebronnen kan gebruiken. Hybride verwarmingsketels garanderen ook een hoog rendement in alle seizoenen, zowel voor de productie van warm water als voor de verwarming of koeling van ruimtes. 

Laten we samen ontdekken hoe de hybride verwarmingsketel werkt, wat de voordelen zijn, wat de prijs is en wat de verschillende premies zijn voor de installatie ervan in Wallonië, Vlaanderen en Brussel.

Hybride verwarmingsketels en gasketels, wat zijn de verschillen?

De grote kracht van hybride verwarmingsketels is dat ze kunnen worden aangepast aan verschillende klimatologische omstandigheden en aan de verwarmings- of koelingsbehoeften van elke woning. In de praktijk bepaalt een hybride systeem welk toestel, de warmtepomp of de condensatieketel, moet werken. Het doel is het gas- en elektriciteitsverbruik tot een minimum te beperken en de CO2-uitstoot te verminderen.

De gascondensatieketel wordt uitsluitend gevoed met methaangas of LPG. Het gas wordt gebruikt om de verbranding te activeren, die op zijn beurt het water verwarmt en de verwarming in gang zet. In condensatieketels wordt de warmte van het rookgas teruggewonnen door een speciale warmtewisselaar. Dit systeem werkt nog steeds heel goed, maar in de afgelopen 20 jaar zijn de behoeften veranderd omdat de noodzaak om te besparen op het verbruik en de gevolgen voor het milieu te beperken steeds belangrijker is geworden.

Hoewel het ook voordelig is, is het verbruik van een condensatieketel hoger dan dat van een hybride ketel waarin een warmtepomp is geïntegreerd. Daarom is de hybride verwarmingsketel de oplossing die de noodzaak om het energieverbruik en de impact op het milieu te verminderen het best combineert met het verwarmingscomfort van een gascondensatieketel. Door de integratie van een warmtepomp kan de condensatieketel alleen worden geactiveerd wanneer dat nodig is, wat leidt tot een verdere vermindering van het verbruik en de milieu-uitstoot.

Het "ecologische" aspect is ook het belangrijkste verschil tussen de twee soorten gas- en hybride verwarmingsketels. Met een gascondensatieketel bent u volledig afhankelijk van gas om uw huis of water te verwarmen. Met een hybride systeem kunt u het zich echter veroorloven om in bepaalde omstandigheden de gasketel op stand-by te zetten en de warmtepomp te activeren.

De condensatieketel benut de verbranding van gas voor de productie van warmte en sanitair warm water. Hoewel dit systeem efficiënt is, kan het niet zorgen voor een constante vermindering van de emissies of van het energieverbruik van het huis.

De hybride verwarmingsketel lost dit probleem gedeeltelijk op, aangezien die het in bepaalde specifieke situaties mogelijk maakt af te zien van de gascondensatieketel ten voordele van de warmtepomp.

Wenst u meer informatie over gascondensatieketels, hybride verwarmingsketels of wilt u een offerte voor uw installatie door een expert? Doe een beroep op de professionele verwarmingsinstallateurs van het netwerk Batibouw +! Door eenvoudigweg een online formulier in te vullen, kunt u snel tot 5 gratis en vrijblijvende offertes ontvangen voor de installatie van uw hybride verwarmingsketel.

GRATIS OFFERTES VOOR EEN HYBRIDE KETEL

Hybride verwarmingsketels: principe en werking

Het hybride verwarmingssysteem bestaat uit een gascondensatieketel die werkt op methaan of LPG en een buitenunit: de warmtepomp. De gascondensatieketel is een conventionele ingebouwde binnenunit, terwijl de kleine warmtepomp, gewoonlijk 5 à 6 kW, buiten wordt geïnstalleerd. Er bestaan echter ook hybride verwarmingsketels die de twee componenten in één enkele eenheid integreren.

Hybride verwarmingsketels kunnen verschillende functies vervullen:

  • het hele huis verwarmen in een centraal circuit
  • warm water produceren 
  • zorgen voor airconditioning in huis 

Hybride verwarmingsketels hebben een zeer hoog totaalrendement, vooral in combinatie met zonnecollectoren, en kunnen rechtstreeks op het bestaande verwarmingssysteem worden aangesloten zonder de radiatoren en het distributiesysteem van het huis aan te tasten, en zo de oude wandboiler vervangen.

Wat de werking betreft, is het hybride verwarmingssysteem met condensatieketel en warmtepomp uitgerust met een "intelligent" regelmechanisme, dat in staat is autonoom de meest geschikte modus te kiezen op basis van bepaalde parameters, zoals de binnen- en buitentemperatuur van het huis. Met andere woorden, het systeem optimaliseert zelf het energieverbruik op basis van de werkelijke verwarmingsbehoeften.  

De gascondensatieketel is via twee leidingen verbonden met de warmtepomp. De binnenunit werkt met een water/gas-warmtewisselaar, die volledig is geïntegreerd met een hydraulisch en elektronisch regelsysteem.

De feitelijke werking van de hybride verwarmingsketel is verdeeld in drie verschillende modussen:

  • enkel ketel
  • enkel warmtepomp 
  • of een hybride systeem dat beide generatoren tegelijk gebruikt

De activering van de ene of de andere modus wordt beheerd door het intelligente systeem van het bedieningspaneel, dat kan worden ingesteld. 

In het algemeen:

  • Bij hoge buitentemperaturen (> 7°C) besluit het systeem alleen de warmtepomp te gebruiken, die wordt gevoed door elektriciteit of hernieuwbare energie zoals zonnepanelen. In dit geval zal de pomp de temperatuur volledig autonoom regelen.
  • Bij buitentemperaturen in de buurt van 0°C wordt de werking van de ketel en de warmtepomp gecombineerd, beide generatoren worden geactiveerd.
  • Alleen bij koude buitentemperaturen (<0°C) werkt de condensatieketel meestal op volle capaciteit om eht water en uw kamers te verwarmen. De hybride condensatieketel zal 100% van de benodigde warmte leveren.

In de meest efficiënte systemen wordt altijd voorrang gegeven aan de warmtepompgenerator, die in staat is om 80% van de jaarlijkse warmte te leveren.

Wat zijn de verschillende types van hybride verwarmingsketels?

De laatste jaren zijn er veel hybride verwarmingsketels ontwikkeld, waarvan sommige zelfs in staat zijn de ene of de andere gebruikswijze te onderscheiden afhankelijk van de werkelijke en onmiddellijke behoeften van het huis. 

Er zijn twee soorten hybride verwarmingsketels:

  • hybride blokverwarmingsketels, dit zijn modellen die de ketel integreren met een warmtepomp die zich beide in hetzelfde blok bevinden 
  • hybride ketels met twee aparte blokken waarin de ketel gescheiden is van de warmtepomp

Bovendien kan nog meer op de energierekening worden bespaard door een thermisch zonnesysteem te installeren, dat de energie van de zon opvangt en naar de verwarmingsketel voert. Dit bespaart zelfs in de winter op verwarmingskosten. 

Voor- en nadelen van hybride verwarmingsketels

De voordelen van een hybride verwarmingsketel zijn er zowel economisch als op het gebied van comfort en milieu-impact. Afhankelijk van de gebruikte brandstof varieert de besparing in verbruik van 30 tot 50%, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen (zoals gas) over het algemeen tot een minimum wordt beperkt en de CO2-uitstoot dus wordt beperkt. 

Dit resulteert enerzijds in een hoog energierendement van de warmtepomp en anderzijds in een lager verbruik, waardoor de exploitatiekosten van het gehele systeem dalen. Als het systeem wordt aangesloten op een fotovoltaïsch systeem, zullen de besparingen op uw rekening nog groter zijn. 

Hybride verwarmingsketels hebben ook andere voordelen, zoals:

  • compacte afmetingen van de ketel 
  • installatiegemak van het systeem
  • gemakkelijk en snel onderhoud (zelfs als er thermische zonnepanelen zijn)
  • mogelijkheid om het systeem ook te gebruiken voor airconditioning in de zomer
  • productie van warm water is onmiddellijk 

Hybride verwarmingsketels hebben echter ook enkele nadelen, zoals

  • geluid: het hybride verwarmingssysteem maakt meer lawaai dan de traditionele verwarmingsketel, het is aan te raden om het buiten te plaatsen
  • initiële kosten zijn hoog: de prijs van een hybride verwarmingsketel is hoger dan die van andere verwarmingssystemen omdat het systeem twee generatoren integreert

Wat is de prijs van een hybride verwarmingsketel?

Nu we het toch over kosten hebben, laten we eens kijken wat de gemiddelde prijzen van een hybride systeem zijn. De kostprijs van een hybride verwarmingsketel varieert naargelang het model en het merk. Om de kosten van de installatie van een nieuwe hybride verwarmingsketel in te schatten, moet u ook rekening houden met de levering van generatoren en accessoires voor de installatie, hydraulische en elektrische aansluitingen en het werk voor de installatie. 

Een hybride verwarmingsketel voor huishoudelijk gebruik, inclusief installatie, kan variëren van 10.000 tot 15.000 euro, rekening houdend met de warmteopwekkers die tussen 5.000 en 8.000 euro kosten, installatietoebehoren en sanitaire/elektrische aansluitingen en niet te vergeten de arbeidskosten.

GRATIS OFFERTES VOOR EEN HYBRIDE KETEL

Hybride verwarmingsketels: premies in België

In Wallonië worden "energie"-subsidies toegekend om de overschakeling op minder vervuilende energiebronnen aan te moedigen en de vermindering van het energieverbruik te versnellen. De toekenning van premies voor de verandering van verwarmingssysteem in Wallonië is onderworpen aan een voorafgaande audit en wordt geëvalueerd naar gelang van het inkomen van het huishouden, de grootte van de woning en de omvang van de uit te voeren werkzaamheden.

Deze subsidies zijn bestemd voor de installatie van warmwater-warmtepompen, verwarmings- of gecombineerde warmtepompen en biomassaketels in huizen en woningen die ouder zijn dan 20 jaar.

In Vlaanderen worden ook renovatiepremies toegekend voor de installatie van houtgestookte ketels in woningen die ouder zijn dan 30 jaar. Deze subsidies, die verschillen naar gelang van het soort uit te voeren werkzaamheden en het soort systeem dat geïnstalleerd moet worden, moeten worden aangevraagd bij de netwerkbeheerder en zijn onderworpen aan bepaalde voorwaarden, zoals een prijsplafond voor het bedrag van de werkzaamheden, het soort houtverwarmingsketels, de uitvoering van een audit en een installatie die wordt uitgevoerd door een erkende instantie of onderneming.  

In Brussel moedigen de gemeenten de burgers aan om over te schakelen op milieuvriendelijkere verwarmingssystemen en geven ze een premie voor de installatie van een warmtepomp, die niet meer dan 50% van de totale factuur mag bedragen en wordt geraamd op basis van het vermogen van de pomp en het inkomen van het gezin. 

Onze verbintenissen

  • 01. Netwerk van vakmannen overal in België
  • 02. Snel offertes op maat van uw behoeften
  • 03. Customer team staat voor u klaar

Professionals actief op internet in België en Luxemburg

Batibouw+ - Professionelen

Professionelen

Ben je op zoek
naar nieuwe klanten

Word lid van ons netwerk
van professionals

Register

Batibouw+ wordt door haar gebruikers beoordeeld met 4,5/5!

Batibouw+ - Témoignages
Gemiddelde score : 4,4
Gebaseerd op : 10 recensie(s)
10 berichten
Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer.
Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Cookies worden ook gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen. Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.
Cookie-instelling bewerken