U besloot om een nieuwbouw of de renovatie van een oud huis te starten? Gefeliciteerd! Uitgaande van zowel financiële als persoonlijke investeringen, is dit type project bijzonder ingewikkeld. Om u te helpen uw project op een goede basis te starten, ontdek onze 12 tips voor geslaagde werken. Heeft u offertes nodig van gespecialiseerde vakmensen, algemene bouwbedrijven of renovatiebedrijven? Stuur ons uw aanvraag om maximaal vijf gratis offertes voor uw werken te ontvangen!
Tip n°1: Informeer u over de beschikbare bijstand en premies
Afhankelijk van de bouwwerken die u zal uitvoeren, kunnen premies en fiscale voordelen worden toegekend door uw gemeente of door uw regio. Denk er aan om u bij de bevoegde instanties te informeren. Hier zijn voorbeelden van beschikbare premies:
- verbeteringspremies
- premies voor de renovatie van een bestaand gebouw
- premies voor energiebesparing en energie-efficiëntie
Er moet aan normen worden voldaan om van deze premies en bijstand te kunnen genieten, zoals het kadastraal inkomen van het gebouw, het gebruik (hoofdverblijfplaats, huur, investering in onroerend goed, ...) of de aard van de wijzigingen.
Tip n°2: Vergunningen en stedenbouwkundige voorschriften
Bouwwerkzaamheden moeten worden onderworpen aan bouwvergunningen om te worden geautoriseerd. Het wordt u ten zeerste aanbevolen om bij uw gemeente (bevoegde autoriteit voor het verlenen van bouwvergunning) te informeren als u een kamer of een gebouw wilt slopen, opnieuw opbouwen of transformeren. Opgemerkt moet worden dat elke Belgische regio zijn eigen voorschriften en specifieke codes en voorschriften heeft. Vraag de planningsafdeling van uw gemeente voor informatie hierover.
Tip n°3: Werken met verzekerde aannemers
Denk er op dezelfde manier aan om uzelf te informeren over de aannemers met wie u zal werken. Controleer in het bijzonder hun financiële gezondheid, jarenlange ervaring, enz. U kunt informatie opvragen bij de griffie van de rechtbank van koophandel of bij de kruispuntbank van bedrijven (afdeling die de registratie van bedrijven beheert). Aarzel niet om advies in te winnen van een deskundige (zoals uw boekhouder als u die heeft).
Tip n°4: Isolatie, elektriciteit, sanitair... zorg ervoor dat noodzakelijke zaken worden behandeld
Bepaalde elementen moeten tijdens een bouw- of renovatieproject worden gerealiseerd om de bewoonbaarheid van de plaats en de duurzaamheid ervan te waarborgen. Hier zijn de belangrijkste zaken die u moet plannen:
- Isolatie van muren, vloer en dak: een breed scala aan materialen en technologieën is beschikbaar op basis van uw prioriteiten (prestaties, duurzaamheid, respect voor het milieu) en uw budget.
- Dakbedekking: dit is een van de duurste posten. Afhankelijk van het type constructie (hellend dak of plat dak / platform) zijn oplossingen mogelijk voor het dak van uw huis, zoals tegels of leien.
- Loodgieterij en verwarming: onmisbaar aspect van elk huis, het sanitair systeem (leidingen, kranen, sanitair ...) en het verwarmingssysteem (radiator, kamerthermostaat, kanalen, ketel) moeten van onberispelijke kwaliteit zijn om latere interventies, die erg duur kunnen zijn, te vermijden.
- Interieurontwerp: plan voor de lancering van uw project hoe u uw huis wilt inrichten en hoe u de verschillende ruimtes wilt versieren: indeling, verf en kleur, behang ...
- Elektrische installatie: zorg ervoor dat de uitgevoerde installatie voldoet aan de geldende normen. Er moet een verklaring van conformiteit worden afgegeven.
- Kozijnen en vensters: verantwoordelijk voor geluid en warmteverlies, vensters en kozijnen moeten minimaal dubbele beglazing hebben om uw huis daadwerkelijk te beschermen.
Tip n°5: Wees voorzichtig bij het betalen van voorschotten
In België worden geen aanbetalingsschijven opgelegd die u aan vaklui moet storten. Om veiligheidsredenen (geen enkel bedrijf is immuun voor financiële problemen), raden wij u aan om het bedrag van het voorschot te onderhandelen. Het kan ook interessant zijn om de betaling te verspreiden over de hele bouwperiode, bijvoorbeeld als belangrijke mijlpalen van het project voltooid zijn. In geval van problemen tijdens de werken verliest u dan enkel het bedrag van de laatste betaling.
Tip n°6: Zelfbouw: Doe een beroep op specialisten voor aanzienlijke taken
Hebt u de ziel van een klusjesman/bouwer en wilt u zelf uw huis bouwen? Ook al is deze optie een daadwerkelijke manier om de kosten van het project te verlagen en om een huis naar uw beeld te krijgen, heeft dit toch beperkingen. Zelfs als u uzelf bekwaam voelt, vertrouw gevoelige taken zoals de realisatie van uw elektrische installatie toe aan gespecialiseerde en ervaren vakmensen. Dit voorkomt elk risico op ongevallen tijdens werkzaamheden en vermindert het risico van een elektrische brand daarna.
Tip n°7: De planning van de werf vaststellen
U kunt dit schema eenvoudig vastleggen met software zoals Microsoft Excel en door kleuren voor elke taak of dienstverlener aan te brengen. Planning software biedt geavanceerde functies, zoals de mogelijkheid om het schema met elk bedrijf te delen. Stel, in chronologische volgorde, de lijst op met de werken die moeten worden verricht. Dit zal u toestaan om:
- een zicht te hebben op uw werf
- het werk van elk van de werklieden te verbeteren en problemen tijdens de werken te vermijden; plan bijvoorbeeld het elektriciteitswerk en loodgieterij vooraf aan het pleisterwerk en het leggen van parket, waarbij men een deel van de grond en wanden dient te breken om kabels en leidingen te plaatsen
- Plan belangrijke werken (afhankelijk van persoonlijke inbreng) op momenten waar u tijd heeft, zodat u zeker aanwezig bent tijdens de belangrijke fasen
- een realistische inschatting te hebben van de afronding van uw bouw- of renovatieproject
Tip n°8: Voorzie een extra budget
Houd rekening met onvoorziene omstandigheden die de totale kostprijs kunnen doen stijgen. Het kunnen problemen of ongelukken zijn, of gewoon een verlangen van uw kant om aanvankelijk gedefinieerde aspecten te wijzigen. De eenvoudige verandering van de betegeling van uw badkamer of het type kranen kan leiden tot een meerprijs van honderden of zelfs duizenden euro's! Het is daarom aan te raden om een extra budget te voorzien bij onvoorziene omstandigheden. Een bedrag van 10% tot 15% zou u moeten toestaan om een patstelling te vermijden in geval van extra kosten.
Tip n°9: Doe een eerste zoekopdracht
Neem gerust enkele weken of maanden voordat u aan uw werken begint om uw project te onderzoeken. Raadpleeg vooral:
- websites gewijd aan constructie en interieurdecoratie
- gemeentelijke afdeling / uw gemeente om u te verzekeren van beperkingen met betrekking tot de bouw of renovatie van een woning; het is bijvoorbeeld heel gewoon dat u een bouwstijl of kleuren voor de buitenkant van uw huis moet respecteren
- vergelijk bedrijven nauwkeurig en vraag om gedetailleerde offertes; platforms zoals BATIBOUW + verklaren u in staat om één of meerdere offertes gratis te verkrijgen, aarzel niet om hiervan te profiteren - twee ondernemers kunnen totaal verschillende prijzen voor dezelfde service aanbieden!
Tip n°10: Indien mogelijk, doe een beroep op een architect
Hoewel het verleidelijk is om op dit niveau geld te besparen, blijkt een beroep doen op een architect op lange termijn een waardevolle investering te zijn. Naast het waarborgen van de levensvatbaarheid van de werf, zal hij zorgen voor de algemene ergonomie van de site, de esthetische uitstraling maar ook de goede naleving van trends van architectuur en interieurontwerp. Het verhoogt de aantrekkelijkheid van uw eigendom. Merk op dat de tussenkomst van een architect in sommige gevallen verplicht is, bijvoorbeeld:
- een nieuwbouwproject, met name in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
- een zolder of verhoging van een dak waardoor de woonruimte van uw woning boven 170 vierkante meter wordt vergroot
Tip n°11: Renovatieproject - herstellen of vervangen?
In het geval van een renovatieproject is het verleidelijk om het bestaande proberen te houden, om geld te besparen of om het cachet van het oude te houden. Overweeg in dit geval om prijsramingen te vragen, zowel voor de renovatie als voor de totale vervanging van het element. Bijvoorbeeld in het geval van een zwaar beschadigd oud dak (slechte omkadering, aanwezigheid van ongedierte, poreuze tegels, enz.) kan het goedkoper zijn om het te vervangen door een nieuw dak dan om het te renoveren.
Tip n°12: Kies uw energiebron
De warmtebron en de productie van huishoudelijk water wordt door eigenaars als secundair beschouwd tijdens de werken. Deze rusten dan op het advies van hun loodgieter/aannemer. Geef niet te gauw toe en informeer u over welke energiebron het beste voor u past. Afhankelijk van de samenstelling van uw huis, zullen verwarmingsinstallateurs het gebruik van een gas- of mazoutketel aanbevelen. Deze twee energieën zijn het populairst in België. Naast mazout en gas is er ook elektriciteit beschikbaar om u huis te verwarmen, ook al heeft het nog altijd een slechte reputatie. Milieuvriendelijke alternatieven hebben zich de laatste jaren ontwikkeld en zijn populairder geworden bij Belgische huishoudens, waaronder:
- houtverwarming
- pelletverwarming
- de warmtepomp
- zonnepanelen
Onze verbintenissen
- 01. Netwerk van vakmannen overal in België
- 02. Snel offertes op maat van uw behoeften
- 03. Customer team staat voor u klaar
Professionals actief op internet in België en Luxemburg
Professionelen
Ben je op zoek
naar nieuwe klanten
Word lid van ons netwerk
van professionals