De specialist in het samenbrengen
van particulieren en vakmannen
op het internet
Hulp nodig?
0800 15 255

Afsluitingen

Ontvang tot 5 vrijblijvende offertes.

U wilt uw eigendom afbakenen ? U wilt een scheiding tussen uw grond en die van de buren ?

Dat kan, maar u moet rekening houden met enkele zaken, zoals een bouwvergunning, de te respecteren grenzen en afmetingen, of wat u wel dan niet mag planten als scheiding.

Vul onderstaande aanvraag in en wij bezorgen u gratis tot vijf bestekken voor afsluitingen zodat u kunt vergelijken !


Werk beschrijving
Uw gegevens
Bevestiging

Met welke elementen moet u rekening houden ?

Om uw persoonlijke ruimte te beschermen tegen inkijk en indringers is het interessant om een afsluiting met mazen of een haag te gebruiken. Wij raden aan overleg te plegen met uw buren om conflicten over de plaatsing of het soort planten te vermijden, en de goede verstandhouding te bewaren. Zo kunt u niet alleen de onderhoudskosten delen, maar ook de kosten voor installatie en beplanting.

In alle gevallen is er één regel van toepassing; of u nu wel dan niet tot overeenstemming komt, en als het geen gemeenschappelijke haag is, dan moet een haag geplant worden op ten minste 50 centimeter van de perceelgrens van uw grond.

De reglementering ter zake verschilt tussen de verschillende gewesten:

  • In Wallonië is er geen vergunning nodig, alleen als de scheiding een muurtje in metselwerk is. Ook de gemeente kan bepaalde regels opleggen, informeer dus eerst om die later niet te moeten afbreken.
  • In Brussel is er geen vergunning nodig als de scheiding niet hoger is dan 1 meter in een tuin die uitkomt op de openbare weg en niet hoger is dan 3 meter op de zij- en achtergrenzen van uw eigendom.
  • Ook in Vlaanderen moet geen vergunning worden aangevraagd als de volgende voorwaarden worden nageleefd. Niet hoger dan 2 meter voor afsluitingen aan de zij- en achterkant. Een tuin aan de voorkant moet een open afsluiting hebben en mag niet hoger zijn dan 2 meter. De hoogte is ook de maximale hoogte voor een gesloten afsluiting aan de straatkant.

Er bestaan verschillende soorten afrasteringen:

  • Eenvoudige mazen die ruiten vormen op de volledige hoogte en breedte van de afsluiting. Gelaste mazen die rechthoeken vormen in de hoogte over de hele structuur. Voor deze twee soorten afrasteringen is een spandraad nodig om de hele constructie stijf en doeltreffend te houden.
  • Gelaste mazen kunnen ook stijf zijn, en hebben geen spandraad nodig. Ze zijn erg schokbestendig en vervormen niet als er planten doorheen groeien.

Voor een optimaal gebruik en plaatsing van een afrastering moet u in de grond steunpalen gebruiken met een gebetonneerde basis. Deze moeten worden bedekt met ten minste 10 centimeter aarde zodat u er gazon kunt op planten. Zorg er ook voor dat de palen goed verticaal staan en de draden degelijk aangespannen zijn.

Neem contact op met vakmensen om uw projecten te verwezenlijken. Zij kunnen u ook adviseren over de voor u best geschikte afsluiting.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.
Ok
Lees meer