De specialist in het samenbrengen
van particulieren en vakmannen
op het internet
Hulp nodig?
0800 15 255

NIEUWE VERLAGING VAN DE REGISTRATIERECHTEN IN VLAANDEREN

Ontvang tot 5 vrijblijvende offertes.

Gepubliceerd: 29-09-2021 15:56

Vlaanderen ondersteunt het bezit van een eigen woning

De laatste verlaging was op 1 januari 2020, toen Vlaanderen besloot het registratierecht te verminderen van 10% naar 6%.

Minder dan 2 jaar later heeft Vlaanderen besloten het registratierecht te laten zakken van 6% naar 3%. Deze nieuwe verlaging geldt voor de aankoop van een woning (eerste woning die u betrekt).

Deze verlaging zou geen gevolgen mogen hebben voor de prijs van onroerende goederen, maar betekent wel een besparing voor de kopers. 

 

Met deze nieuwe maatregel wil Vlaanderen jonge inwoners ondersteunen bij de aankoop van een onroerend goed in een markt waarin de prijzen relatief hoog zijn.

Door deze beslissing wordt het verschil tussen de regio's nog groter. In Brussel en Wallonië is het tarief van 12,5% van toepassing op woningen, tweede verblijven en vastgoedbeleggingen.

 

Het Brussels Gewest kent een vrijstelling van 175.000 euro toe, waarop geen registratierechten worden geheven op voorwaarde dat het totale bedrag van het onroerend goed niet meer dan 500.000 euro bedraagt.

Er moet op gewezen worden dat Vlaanderen, parallel met deze verlaging voor residentieel vastgoed, heeft besloten de registratierechten voor vastgoedbeleggingen en tweede verblijven te verhogen van 10% naar 12%.

 

Nog een voordeel in Vlaanderen voor renovaties

Vlaanderen voorziet ook in een verlaging van het BTW-tarief van 5% naar 1% voor wie zijn nieuwe woning ingrijpend renoveert op het vlak van energie.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.
Ok
Lees meer