Grijswaterrecuperatie. Hoe wordt dit uitgevoerd ?
Ontvang tot 5 vrijblijvende offertes.
Ontvang tot 5 vrijblijvende offertes.
Gepubliceerd: 07-02-2023 10:41
Tegenwoordig gaat ongeveer 70% van het waterverbruik van het gemiddelde huishouden het riool in zonder te worden gerecycleerd. Het is echter mogelijk deze verspilling te voorkomen door huishoudelijk afvalwater, met name het zogenaamde grijze water, terug te winnen. Hoe werkt grijswaterrecuperatie? Welke oplossingen bestaan er voor de behandeling van grijs water en hoe kan het in huis en tuin worden gebruikt? Deze gids geeft het antwoord.
Bij het huishoudelijk afvalwater dat op de openbare riolering wordt geloosd, wordt meestal een onderscheid gemaakt tussen grijs water en zwart water, ook afvalwater genoemd. Zwart water is het water dat uit toiletten of wc's komt.
Grijs water daarentegen is licht verontreinigd huishoudelijk water dat afkomstig is van de afvoer van gootstenen, keukenwasbakken, douches, badkuipen en huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en vaatwassers. Het meeste grijze water kan worden teruggewonnen en gerecycleerd. Grijs water bevat namelijk organische stoffen die in korte tijd kunnen worden afgebroken en een bacteriële belasting die gemakkelijk kan worden beheerd, in tegenstelling tot zwart water dat micro-organismen en ziekteverwekkers bevat.
Grijswaterrecuperatie in een woning is eenvoudiger dan de behandeling van zwart water vanwege de kleine hoeveelheden en concentraties van aanwezige verontreinigende stoffen. Grijs water bestaat slechts voor 50% uit organische stoffen, detergenten en een klein percentage stikstof en fosfor. Zo is de organische belasting van grijs water minder dan de helft van die van zwart water en kan in enkele dagen tot 90% van de aanwezige organische stoffen worden verwijderd.
Grijswaterrecuperatie vermindert niet alleen het verbruik, maar maakt ook een duurzamer en ecologischer beheer van de watercyclus mogelijk. Recyclage en behandeling van afvalwater alleen al kan een aanzienlijke besparing op de waterkosten opleveren. Het gerecycleerde grijze water kan worden gebruikt voor niet-drinkbare doeleinden in huis of in de tuin. Dit systeem kan tot 60% besparen van het drinkwater dat normaal gesproken nodig is voor het verbruik van een woning.
Grijswaterrecuperatie heeft als bijkomend voordeel dat de openbare zuiveringsinstallaties worden ontlast, waardoor zij betere resultaten kunnen boeken, lagere exploitatiekosten hebben en minder negatieve externe milieueffecten genereren.
Door grijs water uit uw woning te recycleren, wordt u ook meer bewust van uw drinkwaterverbruik en uw keuze van schoonmaakproducten, zowel wat de hoeveelheid als de kwaliteit betreft.
GRATIS OFFERTE VOOR WATERRECYCLAGE |
Afhankelijk van de beschikbare ruimte, de configuratie van bestaande installaties en het beschikbare budget, zijn er verschillende mogelijkheden om huishoudelijk grijs water te recycleren.
De opties voor de terugwinning en behandeling van huishoudelijk afvalwater omvatten:
Gerecycleerd afvalwater kan worden gebruikt voor andere doeleinden dan drinken, zoals:
GRATIS OFFERTE VOOR WATERRECYCLAGE |
Zoals we zojuist hebben gezien, zijn er verschillende voordelen verbonden aan het terugwinnen en behandelen van huishoudelijk afvalwater.
Enkele voordelen van grijs water in huis zijn:
Het belangrijkste nadeel van dit type installatie zijn de initiële investeringskosten, afhankelijk van het gekozen grijs water-recyclagesysteem.
De prijs van systemen voor de recyclage van grijs water verschilt naargelang de configuratie en de specifieke kenmerken van elke installatie en de keuze om beroep te doen op een gespecialiseerde dienstverlener of om een permanent systeem te laten installeren.
De kosten van grijswaterrecuperatie kunnen worden geschat door naar de prijs te vragen van:
In de eenvoudigste configuratie met riolering door middel van zwaartekracht, d.w.z. zonder opvoerpomp en zonder technische schacht, kost het ongeveer 500 euro per spoeling en 700 euro voor de irrigatietank. Dit is een investering die zichzelf terugbetaalt in een paar jaar besparing op de waterkosten en die ook de verwarmingsrekening aanzienlijk verlaagt, omdat een groot deel van het warme water van de douches in huis blijft afkoelen.
Om een gepersonaliseerde offerte voor uw installatie voor de recyclage van grijs water of de optimalisatie van het waterdebiet te verkrijgen, volstaat het een offerteaanvraag in te vullen op onze website!
La Nature en Ville, een Brussels bedrijf vertegenwoordigd door Florian Goor, kan u de installatie aanbieden van een compleet en geïntegreerd systeem tussen uw woning en tuin, van grijswaterrecuperatie tot de aanleg van uw tuin, inclus