U bouwt of verbouwt uw huis en u wilt graag wat meer weten over de afwerking van uw gevel? Dan moet u zeker het gebruik van crepi of sierpleister overwegen. Dit materiaal wordt niet alleen om esthetische redenen aangewend, maar vooral om uw muren te beschermen tegen weer en wind. Daarnaast kan het ook een belangrijke isolerende functie hebben. U bespaart zo in één klap veel geld op uw energiekosten. Hier komt u alles te weten over de eigenschappen en voordelen van sierpleister.
Van spachtelputz tot barok
Sierpleister is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes, afhankelijk van het feit of u kiest voor een fijne of grove afwerking. Spachtelputz is erg populair omdat ze boen- en stootvast is en verkrijgbaar in elke gewenste kleur. Rustiekputz is dan weer grover en kan ook worden aangebracht in verschillende korrelgroottes. Ze heeft lichte groefjes, die in de structuur zichtbaar zijn. Granol was voornamelijk populair in de jaren 80 en is nog een stuk grover. Barok tot slot bestaat uit een combinatie van Granol en Spachtelputz. Er zijn zowel kleine korrels als groefjes zichtbaar. Het is kras- en stootvrij en in veel verschillende kleuren beschikbaar. Voor de afwerking zijn er twee opties. Aan de ene kant is er de enkellaagse coating, waarvoor slechts één product moet worden aangebracht dat een beschermende rol zal spelen en de scheuren zal opvullen. Daarnaast is er de traditionele gips, die in drie lagen wordt aangebracht bij handmatig aanbrengen of in twee bij mechanisch spuiten Afhankelijk van wat voor u belangrijk is, maakt u uw keuze. Daarbij kan een vakman u natuurlijk het nodige advies geven.
Eenvoudig en snel aan te brengen
Een vakman gaat bij het plaatsen van crepi steeds op dezelfde manier te werk. Daarbij komen vier grote stappen aan bod. Alles begint met de voorbereidende werken: het klaarzetten van al het materiaal en het afdekken van de omgeving. Daarna volgt het plaatsen van de hoekprofielen als geleider van het pleistermateriaal en ter versteviging van de gevelhoeken. Het aanbrengen van een wapeningsnet is dan weer essentieel voor het overbruggen van barsten en scheuren in de buitenmuur en het bevorderen van een nette en egale afwerking van de gevel. Uiteindelijk wordt er gestart met het aanbrengen van de sierpleister. Om scheuren te voorkomen, wordt het proces soms twee of drie keer herhaald voordat de laatste pleisterlaag wordt aangebracht. De afwerking met het dichten van de naden en het opruimen van de werkplaats gebeurt in een laatste stap.
Voordelen van sierpleister
Dankzij de korrelige coating brengt het aanbrengen van sierpleister verschillende voordelen met zich mee. Het gebruik van isolatie met gips is een perfecte combinatie. Het isoleren van buitenaf bespaart ruimte en is gemakkelijker te installeren dan van binnenuit. Bovendien zullen er geen koudebruggen ontstaan. Uw gevel zal dus beter beschermd zijn. En het bepleisteren van uw huis zal het ook een nieuwe look geven. De nieuwe uitstraling zal automatisch leiden tot een stijging van de waarde van uw woning. Als u isolatie aanbrengt, kan die nog belangrijker en interessanter zijn. Uw energieprestatiecertificaat zal er enorm op vooruitgaan. En wees er maar zeker van dat dit iets is waar kopers naar kijken bij het aankopen van een nieuwe woning.
Onderhoud van de crepi
Elke gevel wordt op een gegeven moment een beetje vuil. Het onderhoud van een gepleisterde gevel is echter zeer eenvoudig. U kunt de gevel elk jaar met een tuinslang schoonmaken, ze ziet er dan weer zo goed als nieuw uit. U kunt er ook voor kiezen om een transparante laag op het pleisterwerk aan te brengen zodat de gevelbekleding volledig waterafstotend is. Bovendien wordt de gipslaag niet snel vuil. Het aanbrengen van een transparante laag is vooral aan te bevelen als er witte gips gebruikt is.
Verschillende prijsklassen
Sierpleister biedt een breed scala aan mogelijkheden op het gebied van kleur, isolatie en architectuur. En dat heeft zijn invloed op de prijs, die ook danig kan schommelen. Bepalende factor voor de prijs is of u al dan niet een gevel met isolatie wilt.
Is het alleen de bedoeling om de gevel te verfraaien en waterdicht te maken? Dan volstaat het om het oppervlak te cementeren en te bepleisteren. De kosten per vierkante meter liggen tussen 60 en 80 euro, exclusief BTW. Kiest u wel voor isolatie, denk er dan aan dat als de isolatielaag bij een renovatie minstens tien centimeter dik is, u in aanmerking komt voor een premie. Voor nieuwe gebouwen varieert de dikte meestal tussen 16 en 20 centimeter. Daarvoor betaalt u tussen 90 en 120 euro per vierkante meter.
GRATIS OFFERTES & ADVIES VOOR CREPI
Speciale verzoeken duwen de prijs nog wat de hoogte in. Esthetisch crepi kost bijvoorbeeld gemiddeld 20 tot 30 euro meer per vierkante meter. De prijs varieert ook naargelang de kosten die de aannemer in rekening brengt, meer dan de werkuren alleen. De kosten voor materialen en apparatuur kunnen danig van elkaar verschillen.
U merkt het: het is niet zo eenvoudig om een eenduidig antwoord te geven. Maar waarom neemt u geen contact op met onze teams, zodat wij u alles van naaldje tot draadje kunnen uitleggen?
Onze verbintenissen
- 01. Netwerk van vakmannen overal in België
- 02. Snel offertes op maat van uw behoeften
- 03. Customer team staat voor u klaar
Professionals actief op internet in België en Luxemburg
Professionelen
Ben je op zoek
naar nieuwe klanten
Word lid van ons netwerk
van professionals