De specialist in het samenbrengen
van particulieren en vakmannen
op het internet
Hulp nodig?
0800 15 255

Alles wat u moet weten over de gelijkvormigheidsvoorschriften voor elektrische installaties

Ontvang tot 5 vrijblijvende offertes.

Gepubliceerd: 11-04-2019 10:58

De naleving van de gelijkvormigheidsvoorschriften, wat is dat?

 

De naleving van de gelijkvormigheidsvoorschriften bestaat uit het vernieuwen van een elektrische installatie die niet meer voldoet aan de huidige regelgeving. In België bepaalt het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) de reglementatie inzake de standaardisering van huishoudelijke en industriële installaties.

 

Wanneer moet de elektrische installatie gecontroleerd worden?

In de volgende situaties dient de elektrische installatie nagekeken te worden:

 • Bij de aankoop van een woning die niet meer aan de normen voldoet. De koper heeft vanaf de datum van aankoop 18 maanden de tijd om de elektrische installatie te vernieuwen. De verkoper daarentegen dient de koper een certificaat van een erkend organisme te verstrekken. Dit attest of certificaat geeft aan of het al dan niet in overeenstemming is met de voorschriften. Zo nodig, moet het de overtredingen aangeven die moeten worden rechtgezet.
 • Wanneer het laatste certificaat meer dan 25 jaar geleden verkregen werd, moet de elektrische installatie worden nagekeken.
 • Wanneer u werken uitvoert om het elektrisch vermogen te verhogen of wanneer u een bestaande elektrische installatie aanzienlijk uitbreidt.
 • Bij het aansluiten van een nieuwe elektrische installatie. Voordat deze op het net wordt aangesloten, moet de installatie door een erkend organisme worden gecontroleerd en moet een conformiteitscertificaat worden afgegeven.

 

5 GRATIS OFFERTES

Tot wie moet ik me richten om een conformiteitsattest te verkrijgen?

Er zijn een twintigtal geaccrediteerde organismen in België die conformiteitsattesten verstrekken.

U kan onderstaande lijst raadplegen:

Lijst van de erkende organismen

 

Documenten die ter beschikking van de controleorganisme moeten worden gesteld

 • Het eendraadsschema van de installatie/
 • Het situatieschema van de verschillende elementen van de installatie (buistypes, geleiderdoorsnede, schakelaars, contactdozen, lichtpunten, aansluitdozen, enz.).
 • De EAN-code die de aansluiting van de elektrische installatie identificeert. Dit is een 18-cijferige code.

 

Geldigheid van het conformiteitscertificaat voor elektriciteit

Een conformiteitscertificaat is 25 jaar geldig zolang er geen wijziging of uitbreiding van het elektrisch netwerk plaatsvindt. Beleggingspanden en bedrijven zijn onderworpen aan een controleverplichting om de 5 jaar.

 

De meest voorkomende overtredingen

 1. Ontbreken van een eendraads- of situatieschema : bij voorkeur wordt beroep gedaan op een elektricien die deze schema's voor u kan opstellen. Dit is van essentieel belang om te weten welk circuit moet worden afgesloten wanneer een probleem zich voordoet.
 2. Een gebrek aan geleidersisolatie: het vormt een aanzienlijk risico op elektrocutie of brand. Deze gebreken kunnen op sommige plaatsen worden afgezonderd of over de circuits worden verspreid.
 3. Het ontbreken van een differentieel dat het mogelijk maakt de installatie uit te schakelen in geval van een elektrische overspanning om zo schade te voorkomen.
 4. Discontinuïteit van de aarding: alle stopcontacten die na 30/09/81 zijn geïnstalleerd, moeten worden geaard. Dit geldt ook voor stopcontacten die eerder werden geplaatst waarop grote huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, vaatwassers, ovens en dergelijke zijn aangesloten

 

GRATIS OFFERTES CONFORMITEIT

Hoeveel kost een dergelijke gelijkvormigheid?

De kosten om aan de regelgeving te voldoen zijn variabel en afhankelijk van de omvang van de uit te voeren werkzaamheden. De volledige renovatie van de elektrische installatie van een eengezinswoning kan maar liefst € 7000 kosten. Voor meer informatie omtrent de tarieven die van toepassing zijn op de verschillende elektriciteitswerken, kan u de website van Evolec raadplegen (rubriek elektricienskosten).

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.
Ok
Lees meer