De specialist in het samenbrengen
van particulieren en vakmannen
op het internet
Hulp nodig?
0800 15 255

Elektriciteit conform maken, alles wat u moet weten

Ontvang tot 5 vrijblijvende offertes.

Gepubliceerd: 11-04-2019 10:58

Elektriciteit conform maken, wat betekent dat?

 

De elektriciteit conform maken bestaat uit het vernieuwen van een elektrische installatie die niet langer voldoet aan de huidige regelmentering. In België bepaalt het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) de reglementatie inzake de standaardisering van huishoudelijke en industriële installaties.

 

Wanneer moet de elektrische installatie gecontroleerd worden?

In de volgende situaties dient de elektrische installatie nagekeken te worden:

 • Bij de aankoop van een woning die niet meer voldoet aan de normen. De koper heeft vanaf de datum van aankoop 18 maanden de tijd om de elektrische installatie te laten goedkeuren door een erkende keuringsinstantie. De verkoper daarentegen dient de koper een certificaat van een erkend organisme te verstrekken. Dit document of conformiteitsrapport geeft aan of de woning al dan niet in overeenstemming is met de voorschriften. Zo nodig, moet het de overtredingen aangeven die rechtgezet moeten worden.
 • Wanneer het laatste certificaat meer dan 25 jaar geleden verkregen werd, moet de elektrische installatie worden nagekeken.
 • Wanneer u werken uitvoert om het elektrisch vermogen te verhogen of wanneer u een bestaande elektrische installatie aanzienlijk uitbreidt.
 • Bij het aansluiten van een nieuwe elektrische installatie. Voordat deze op het net wordt aangesloten, moet de installatie door een erkende instantie worden gecontroleerd en moet een conformiteitscertificaat worden afgegeven.

 

5 GRATIS OFFERTES

Tot wie moet ik me richten om een conformiteitscertificaat te verkrijgen?

Er zijn een twintigtal geaccrediteerde instanties in België die conformiteitscertificaten verstrekken.

U kan hiervoor onderstaande lijst raadplegen:

Lijst van de erkende organisaties

 

Documenten die ter beschikking van de controle instanties moeten worden gesteld

 • Het eendraadsschema van de installatie
 • Het situatieschema van de verschillende elementen van de installatie (soorten leidingen, geleiderdoorsnede, schakelaars, contactdozen, stekkers, lichtpunten, aansluitdozen, enz.).
 • De EAN-code die de aansluiting van de elektrische installatie identificeert. Dit is een 18-cijferige code.

 

Geldigheid van het conformiteitscertificaat voor elektriciteit

Een conformiteitscertificaat is 25 jaar geldig zolang er geen wijziging of uitbreiding van het elektrisch netwerk plaatsvindt. Beleggingspanden en bedrijven zijn onderworpen aan een controleverplichting om de 5 jaar.

 

De meest voorkomende overtredingen

 1. Ontbreken van een eendraads- of situatieschema : bij voorkeur wordt beroep gedaan op een elektricien die deze schema's voor u kan opstellen. Deze zijn van essentieel om te weten welke circuit er uitgeschakeld moet worden in het geval er een probleem zou voorkomen.
 2. Een gebrek aan geleidersisolatie: het vormt een aanzienlijk risico voor elektrocutie of brand. Deze gebreken kunnen op sommige plaatsen worden afgezonderd of over de circuits worden verspreid.
 3. Het ontbreken van een differentieel dat het mogelijk maakt de installatie uit te schakelen in geval van een elektrische overspanning om zo schade te voorkomen.
 4. Discontinuïteit van de aarding: alle stopcontacten die na 30/09/81 zijn geïnstalleerd, moeten worden geaard. Dit geldt ook voor stopcontacten die eerder werden geplaatst waarop grote huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, vaatwassers, ovens en dergelijke zijn aangesloten.

 

GRATIS OFFERTES CONFORMITEIT

Hoeveel kost het conform maken van een woning?

De kosten voor het conform maken zijn variabel en afhankelijk van de omvang van de uit te voeren werkzaamheden. De volledige renovatie van de elektrische installatie van een eengezinswoning kan maar liefst € 7000 kosten. Voor meer informatie omtrent de tarieven die van toepassing zijn op de verschillende elektriciteitswerken, kan u de website van Evolec raadplegen (rubriek elektricienskosten).

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.
Ok
Lees meer