De specialist in het samenbrengen
van particulieren en vakmannen
op het internet
Hulp nodig?
0800 15 255

Installatie van fotovoltaïsche panelen, principe en voordelen

Ontvang tot 5 vrijblijvende offertes.

Gepubliceerd: 26-06-2020 14:03

Het principe van zonnepanelen is heel eenvoudig. Bepaalde stoffen (halfgeleiders zoals silicium) kunnen elektriciteit opwekken uit zonlicht, het fotovoltaïsch effect genaamd. Dat effect wordt toegepast in zonnecellen. Die stroom moet worden omgezet in 230 volt wisselstroom om ze op het net te zetten. Dit gebeurt door een omvormer. Op die manier kan de opgewekte elektriciteit meteen gebruikt worden in huis of teruggezet worden op het net.

Zorg voor de perfecte plaatsing van de zonnepanelen

Tot zover de theorie, nu over naar de praktijk. Hoe moeten die zonnepanelen nu eigenlijk geplaatst worden en is mijn huis daar geschikt voor? Zoals iedereen wel weet: de zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. En dus staat ze op haar hoogste punt in het zuiden. Zonnepanelen kunnen best naar het zuiden gericht worden. De ideale azimut is dus 180°. Daarnaast is ook de hellingshoek zeer belangrijk voor een optimaal rendement. Hiervoor gaat men uit van een helling tussen de 20° en de 50°. In België is de ideale hellingshoek - bij een oriëntatie naar het zuiden 37°. Zo kunnen de zonnepanelen doorheen de dag zoveel mogelijk licht en warmte ontvangen van de zon.

 

 ONTVANG 5 GRATIS OFFERTES VOOR DE INSTALLATIE VAN UW FOTOVOLTAÏSCHE PANELEN

 

Fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen

Er bestaan twee verschillende soorten van zonnepanelen: fotovoltaïsche en thermische. Fotovoltaïsche zonnepanelen vangen het licht van de zonnestralen op om elektriciteit te produceren. De omzetting gebeurt via een halfgeleidend materiaal, zoals silicium, dat zich in de zonnecel bevindt. Thermische zonnepanelen vangen de warmte van de zonnestralen op om warm water te produceren. Dit type panelen wordt dus typisch gebruikt in een zonneboilersysteem voor het sanitair watergebruik.

Monokristalijn en polykristalijn

Daarnaast zijn er nog enkele verschillen. Er bestaan monokristallijne en polykristallijne panelen. De cellen in monokristallijn silicium zijn zwart, waardoor het dak er vlakker uitziet. Cellen in polykristallijn silicium bestaan in verschillende tinten, maar zijn meestal blauwachtig. De kristallen zijn als waaiers naar buiten gericht, waardoor ze makkelijker licht uit de omgeving opnemen. Ze zijn meestal ook iets goedkoper. Sinds kort zijn er ook hoogrendementspanelen op de markt. Deze zijn monokristallijn en hebben een rendement van meer dan achttien procent. Ze zijn vooral geschikt voor daken met een beperkte oppervlakte.

Uw energiefactuur ziet er veel beter uit

De stroom die opgewekt wordt door zonnepanelen zorgt ervoor dat u fors kunt besparen op uw energiefactuur. Enkel daglicht is al voldoende om stroom op te wekken. Dus ook in de winter brengen uw zonnepanelen iets op, al is dat wel beduidend minder dan in de zomer. Een ander voordeel is dat u zo mee het milieu beschermt. Zonnepanelen stoten geen broeikasgassen uit, en dus ook geen CO2. Als uw panelen aan vervanging toe zijn, worden ze bovendien voor negentig procent gerecycleerd.

Terugverdiend op acht jaar tijd

En zo zijn we bij de belangrijkste vraag aanbeland: hoeveel gaat me dat kosten? Wel, eigenlijk is er wel goed nieuws: de prijs van zonnepanelen in 2020 ligt ongeveer 65 procent lager dan in 2010. De meeste installateurs drukken hun prijs uit per Wp (Wattpiek). Dit geeft het vermogen van de installatie weer. Belangrijk hierbij is om op te merken dat u zeker niet mag gaan overproduceren: uw zonnepanelen moet net genoeg energie opwekken op uw jaarlijkse verbruik te dekken, u ontvangt geen compensatie voor overtollige elektriciteit. De exacte prijs die betaald moet worden voor uw systeem is voornamelijk afhankelijk van uw gezinssamenstelling. Gemiddeld is de terugverdientijd 8 tot 10 jaar.

 
 VRAAG UW 5 GRATIS OFFERTES AAN

 

En dan is er nog de nieuwe premie

Vanaf volgend jaar kunt u ook een premie aanvragen tot 1.500 euro als uw woning in Vlaanderen gelegen is, nog een extra voordel dus. Lees er hier alles over. En leg meteen een afspraak vast met een installateur om een offerte op te stellen en het rendement voor uw woning na te gaan. Ons team van experts helpt u graag verder als u nog vragen heeft.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.
Ok
Lees meer