De specialist in het samenbrengen
van particulieren en vakmannen
op het internet
Hulp nodig?
0800 15 255

Een gecontroleerd elektrisch systeem = GEEN gevaar!

Ontvang tot 5 vrijblijvende offertes.

Gepubliceerd: 22-07-2015 17:28

Een elektrische installatie van goede kwaliteit is iets essentieel voor je huis. Het garandeert immers dat uw elektrische paraten veilig werken en dat er de nodige verlichting is. 

Aan welke regels is uw installatie onderworpen?

De AREI ( Algemeen Regelement voor Elektrische Installatie ) verplicht een controle van de elektrische installatie om de 25 jaar. Er wordt naar 2 elementen gekeken:

  • Het lijn-diagram van het systeem (samenstelling en interconnectie van elementaire schakelingen)
  • Het schema van de positie van de installatie

Voor de installaties na 2007 wordt de EAN-code gevraagd. 

De elektrische installaties van voor 1981 zijn onderhevig aan het regelement voor de arbeidsbescherming.

4 punten die men moet nakijken tijdens de installatie van het elektrisch systeem

Het elektrisch paneel

Het elektrisch paneel verbindt de woning met het elektriciteitsnet. Het bestaat uit verschillende veiligheidsschakelaars waarmee men de stroomtoevoer kan stoppen om een eventuele overbelasting te voorkomen. Het paneel moet ook een teller bevatten voor de facturatie.

Intensiteit en dikte van de kabels

De dikte van een draad hangt af van wat je er mee gaat doen en met welk toestel. Eén kabel combineert verschillende elektrische draden, gegroepeerd in één beschermend omhulsel. Een kabel van 6 mm2 is bedoeld voor belangrijke elektrische toestellen, met een intensiteit van 32 ampère (32A). Een kabel van 2.5 mm2 is eerder bedoeld voor standaard toestellen, met een intensiteit van 16A tot 20A. Voor de verlichting heb je 1.5 mm2 kabels nodig met een intensiteit van 10A. Hoe dikker de draad, hoe groter de intensiteit.

De kleur van de kabels

Men vindt 3 soorten kabels in een stroomcircuit:

  1. Lichtblauw: de nulgeleider (afvoer van elektriciteit)
  2. Geel en groen: de aarding. Stroomvoerende geleiders mogen nooit een geel met groene kleur hebben! Dit vermijdt elektrocutie.
  3. Andere kleuren: de fasegeleiders (aanvoer van elektriciteit)

 De verlichtingpunten, schakelaars en stopcontacten

Volgens de AREI moet er minstens één verlichtingspunt in elke kamer zijn, net als bij elke uitgang (aan de buitenkant). Het aantal stopcontacten bepaal je zelf naargelang je eigen noden. Je moet deze zo plaatsen dat je er optimaal gebruik van kunt maken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om bij het plaatsen van stopcontacten in de keuken goed na te denken over de plaatsing van uw elektrische toestellen.

 De schakelaars worden normaalgezien op 1 meter hoogte geplaatst. Hiervan zijn verschillende soorten: infrarood, automatische... Men kan ook een timer plaatsen in het elektrisch paneel plaatsen om zo energie te besparen in bepaalde ruimtes.

Is uw installatie conform?

Een meerderheid van (huis)branden in België zijn het gevolg van defecte elektrische installaties.Vergeet dus niet om uw elektrisch systeem na te kijken en aan te passen, om zo eventuele branden te vermijden. De beste persoon hiervoor is een professionele elektricien. En om een elektricien te vinden die voldoet aan al uw verwachtingen, vult u het formulier van BATIBOUW+ in. Daarna ontvangt u tot 5 gratis offertes.

 

Lire en français

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.
Ok
Lees meer