De specialist in het samenbrengen
van particulieren en vakmannen
op het internet
Hulp nodig?
0800 15 255

Tover je zolder om tot een mooie leefruimte

Ontvang tot 5 vrijblijvende offertes.

Gepubliceerd: 16-10-2015 14:55

Kriebelt het een verandering aan te brengen in uw huis? Heeft u inspiratie en zin om uw zolder eens grondig aan te passen?

Wij verzamelden de laatste trends voor deze ruimte en geven u praktische raad voor uw werken.

Waar beginnen?

Voor het begin van de werken moet men eerst een aantal vragen beantwoorden.

  1. Is de ruimte veilig genoeg? Is de kamer stevig genoeg om de werken te ondersteunen en meerdere mensen tegelijkertijd te laten passeren?
  2. Is er een goede toegang naar de zolder? Is die wel hoog genoeg?
  3. Wat is het einddoel van de nieuwe ruimte? Een badkamer of slaapkamer hebben bijvoorbeeld heel andere vereisten. Hoe vaak je de kamer gebruikt, zal de kwaliteit van het materiaal bepalen.
  4. Hoe richt ik de kamer in? Waar zet ik de meubels, schilder ik de muren, verander ik de vloer?
  5. Moet ik een stedenbouwkundige vergunning aanvragen? Wat zijn de regels in mijn gemeente? Moet ik beroep doen op een architect?
  6. Wil je isoleren? Vergeet dan niet informatie in te winnen over isolatiepremies. Het kan je heel wat besparen!

Specifieke technieken

Elke verbouwing vereist een specifieke kennis van zaken over het materiaal en hoe het te plaatsen. Laten we even de belangrijkste punten overlopen.

De vloer

De functie van de ruimte zal het type vloer bepalen. Lees hierover meer in ons artikel over de verschillende soorten vloerbekleding.

De muren

U heeft de keuze tussen volle beton, baksteen, cellenbetonblokken of kalkzandsteen. Elk van deze keuzes heeft zijn eigen isolerende eigenschappen.

Ramen en deuren

Voor de ramen met men rekening houden met de dimensies, installatie, materiaal, type ruiten en beschermend vermogen.

De deur moet akoestisch en thermisch isoleren, gemakkelijk te plaatsen en onderhouden zijn en vuurbestendig zijn.

Isolatie

Dakisolatie is enorm belangrijk. Een slecht geïsoleerd dak kan tot 30% warmte per dag verliezen. Aarzel niet om hiervoor professionele hulp in te schakelen.

Voor dezelfde reden moeten ramen en deuren ook isolerend zijn. Vocht moet kunnen ontsnappen. Voorzie dus een goed verluchtingssysteem.

Het loont ook de moeite om te kijken of u in aanmerking komt voor premies.

Watervoorziening

²

Als er stromend water nodig is in de ruimte, dan moet men eerst goed nadenken over waar de watertoevoer en –afvoer moeten komen. Bestaat die al of moeten ze nog geïnstalleerd worden. Nadat u uw sanitair materiaal gekozen hebt, moet u niet vergeet aan een aantal andere zaken te denken. De verwarming en isolatie moeten bij een watervoorziening nog beter werken dan in de rest van de ruimte. Bovendien moet de vloer vochtbestendig en niet te glad zijn.

Verwarming

Als er nog geen verwarming voorzien is in uw huis, dan kan u zelf kiezen. Verwarmen op gas, mazout elektriciteit, het is allemaal mogelijk. U dient wel rekening te houden met de verwarming in de rest van uw woning.

Decoratie-ideeën.

Op Pinterest vind je oneindig veel ideeën.

Hier is een voorbeeld van een zolder die is omgebouwd naar slaapkamer.  De kleur wit is erg belangrijk om de kamer een ruim gevoel te geven. De materialen in de muur en de badkamer zijn iets luxueuzer en gaan goed samen met de meubels. De grote veluxramen verlichten de kamer.

Lire l'article en français

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.
Ok
Lees meer